Stadsdeel West wil deelfietsen Donkey Republic wegknippen

Stadsdeel West wil deelfietsen Donkey Republic wegknippen

Het Deense fietsverhuurbedrijf Donkey Republic moet zijn deelfietsen uit de openbare ruimte verwijderen, anders knipt stadsdeel West ze weg.

Dat zegt Fenna Ulichki, stadsdeelbestuurder van West. “Zonder dat er contact over is geweest, staan de fietsen in de openbare ruimte, in openbare fietsenrekken. Dat kan niet. En al helemaal niet zonder overleg.”
Ze vervolgt: “We zijn als stadsdeel druk bezig voorzieningen te realiseren voor fietsparkeren. Vooral in Oud-West, maar ook in de Baarsjes en Westerpark. Er is flink schoongemaakt, er zijn wrakken weggehaald, allemaal om ruimte te creëren voor Amsterdammers.”

De openbare ruimte kunnen we niet zo vercommercialiseren

Fenna Ulichki

Ulichki benadrukt dat ze niet tegen deelfietsen is. “Ik vind het een interessant en belangrijk concept. Maar andere bedrijven doen hetzelfde via een stalling, winkel of garage. De openbare ruimte kunnen we niet zo vercommercialiseren.”

Brief
De stadsdeelbestuurder wil een brief schrijven aan het bedrijf, met het verzoek de fietsen uit de openbare ruimte te verwijderen. “Doen ze dat niet, dan zullen we de fietsen wegknippen,” aldus Ulichki.

Lokale partner Yellow Bike, die onder andere het onderhoud van de Donkey Republic fietsen verzorgt, weet nog van niets. Manager Martin Luyckx: “Wij hebben nog niets van het stadsdeel vernomen, maar we zullen contact met ze opnemen.”

Of Ulichki dan wel bereid is de fietsen in de openbare ruimte te laten staan, kan ze nog niet zeggen. “Ik ga eerst die brief sturen.”

Of andere stadsdelen ook van plan zijn de deelfietsen uit de openbare ruimte te verwijderen, is onbekend. Donkey Republic heeft in totaal 360 deelfietsen verspreid over de hele stad.

Lees ook: Waarom niet één deelfietsennetwerk in Amsterdam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *